Elektronik Harp Part 4 (1 Viewer)

Kıdemli Yüzbaşı

Cem Yeter Artık
ez152
Credits
0
İstihbarat Temelli Savaş;

İstihbarat kelime manası itibariyle arapca istihbar kelimesinin çoğulu olarak haberler veya yeni öğrenilen bilgiler haber alma demektir.
Teknik olarak istihbarat muhtelif imkan ve vasıtaları kullanarak herhangi bir konuda enformatik materyal temini edilen bilgilerin ham halden kurtarılarak işlenmesi kıymetlendirilmesi ve yorumlanarak bunlardan bir netice çıkarılmasıyla ilgili faaliyettir.

İstihbarat pek çok kaynakta akıl zeka anlayış malumat haber bilgi vukuf işletilen haberler muteber olan havadis duyulan şeyler toplanan ve alınan haberler bilgi toplama haber alma olarak tarif edilmektedir.

Bazı kaynaklardın da tanımı ise Ülkemizi yönetenlerin güvenliğini sağlamak için ihtiyaç duydukları bilgi şeklidir...

Başka bir tanımla ise ülkeler yada bölgeler içinde ele edilebilir bilgilerin toplanarak işlenmesi bütünleştirilmesi analiz edilmesi değerlendirilmesi ve yorumlanmasının sonucu olarak ortaya çıkan üründür.
Bir rakip ya da düşmanın hakkında gözetleme araştırma analiz ve anlayış ile ede edilen bilgidir.

Devlet istihbaratı ise devletin bütünlüğünü rejiminin emniyetini sağlamak için milli politika ile tespit edilen milli hedefleri elde etmek üzere devlet organlarının yaptığı istihbaratın tümüdür.


İstihbarat temelli savaşı anlayabilmek içinde özellikle teknolojik istihbarat çeşitlerinin neler olduğunu bilmek gerekir. Teknolojik istihbarat çeşitlerinin izah edilmesiyle istihbaratın herhangi bir savunma veya saldırı amaçlı çatışma esnasında nasıl kullanılması gerektiğini açıkca ortaya çıkarmaktadır. Dünyada 100 ülkenin kayıtlı yaklaşıl 50 bin bilgisayar ağı olduğunu düşünürsek teknolojik istihbaratın bilgisayar destekli çeşidinin 21. yüzyıldaki kapasitesini algılamak hiç de zor olmayacaktır. Bilgisayar teknolojilerinden istifade edilerek gerçekleştirilen ve bilgisayarın bilgiyi toplama sistemleştirme ve dağıtma amacına yönelik olarak kullandığı bu teknolojilik istihbaratın türüne kısaca BİLGİSAYAR TABANLI İSTİHBARAT denilebilir.

Bir diğer türüde ise iletişim araçlarını kullanarak yapıldğı bilgi toplama faaliyetleridir. Örnek olarak dijital iletişimin en önde gelen araçları telefon tv faks kullanılarak yapıldığı bu tür popüler olarak yapılan istihbarat çalışmasını niteliği taşımaktadır.

İstihbarat faliyetlerinde tasnif ilk aşamadır. Bu aşamada benzer bilgiler bir araya getirilir. İkinci aşama kıymetlendirmedir. Yani haberin istihbarat değerinin haberin alınğı kaynağın güvenirliğinin ve haberin doğruluk derecesinin tespit edilmesidir.

Bu aşamadan sonra bir yorum yapılır. Yorum kesin bir yargıya varmak için mevcut bilgilere dayanılarak olayların gelişmelerin ve benzer durumların anlamını ve önemini ortaya koyma işlemidir.
Son aşamada ise üretilen istihbarat ihtiyacı olan kurumlara gerekli zamanda ve uygun formda ulaştırlır.


Açık ve Gizli İstihbarat

Açık istihbarat kamuya açık her türlü bilginin değerlendirilmesi yapılır. Gizli istihbaratta ise belirli operasyonlar sonucunda bilgi edinimi yapılır.
İsithbaratın büyük bir bölümü açık kaynaklıdır.
İstihbarat yapısal olrak taktik ve stratejij olarak ikiye ayrılır. Taktik İstihbarat güncel konlarala ilgili ve güncel olaylar üzerine yapılan çalışmalarıdır. Stratejik istihbarat ise büyük ve önemli olaylarda uzun vadeli planlamalarla ortaya konan çalışmalarıdır.
Burada değinilmesi gereken bir diğer istihbarat türü ise Operasyonel İstihbarattır ki o stratejik ve taktik istihbarat arasındaki bağı oluşturur.


Stratejik operasyonel ve taktik istihbaratın yöneldiği temel hedefler bir devletin toplumun bütün yaşam alanlarını diğer bir ifade ile milli gücü oluşturan bütün unsuları kapsamak zorundadır. Bu istihbara alanları şunlardır.


Askeri İstihbarat Kara Deniz ve Hava kuvvetleri ile füze sistemlerini ve kitlesel imha silahlarına yönelik bilgi toplama amacı ile yapılan istihbaratlardır.

Biyografik İstihbarat Bir ülkede askeri siyasi kültürel ekonomik elite yönelik yapılan bilgi toplama faliyetidir.

Ekonomik İstihbarat Ekonominin genel kapasitelerine zayf ve güclü yanlarını tespit etmeye yönelik ve çok uzun zaman genellikle ekonominin silahlı kuvvetleri destekleyebilme derecesini tespite yönelik istihbarattır.

Bilim ve Teknoloji İstihbaratı Bütün dğnyada ve aktüel ve muhtemel düşmanlara ilgili bilimsel çalışma ve tekonolojik gelişmeleri toparlamaya yönelik istihbarattır.

Ulaşım ve İletişim İstihbaratıı Ulaşım ve iletişim istihbaratı ülkelerin ulaşım altyapılarına ve iletişim tesislerine yönelik yapılan bilgi toplama faaliyetidir.

Askeri Coğrafya İstihbaratı Askeri coğrafya istihbaratı askeri operasyonları etkileyerek her türlü fiziksel ve kültürel çevrenin tespit ve analizine yönelik çalışmalardır.
Staratejik istihbaratın gerçekleşmesi istihbaratın kapsamına zaman ve mekan perspektifine de bağlıdır.

Siyasal İstihbaratı Toplumsal yapıya yönelik olarak gerçekleştirilen istihbarat faalitleri çok boyutlu girift karmaşık ve sistemleştirilmiş kendi içinde uzmanlaşmayı gerektiren bir yapı arz etmektedir ve aşağıda bu yapıların her birisi kendi içinde incelenmiştir.

Konu devamı gelecektir.Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederim iyi forumlar
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar