Elektorink Harp Part 3 (1 Viewer)

Kıdemli Yüzbaşı

Cem Yeter Artık
ez152
Credits
0
Evet Bu Gün Bölümleri Bilgi Savaşı Türlerinden' bahsedeceğiz;

Komuta Kontrol Savaşı;

Harp alanı ile komuta merkezi arasındaki iletişim, geçmişte olduğu gibi günümüzde de Komuta Kontrol sistemleri vasıtasıyla sağlanmaktadır. Bu anlamda komutanlar kendi kuvvetleri üzerindeki yetkilerini komuta kontrol sistemleri üzerinden sağladıkları bilgi ve istihbarat ile taktik stratejik ve harekatsal açıdan değerlendirmek, yine bu sistemler üzerinden savaş alanına iletirler.

Karar vericiler üzerinde odaklanan komuta kontrol sistemleri sivil karar vericilere ve askeri komutanlara stratejik konvansiyonel e özel operasyon kuvvetlerinin yönetimi için gerekli imkanları sensörleri ve donanımları sağlar. Çeşitli konvansiyonel ve stratejik kuvvetlere ilgili olan komuta kontrol sistemleri savunma mimarisinin bütünleşik bir yapısıdır ve caydırıcılığa ve savaşma yeteneklerine de katkıda bulunmaktadır.

Komuta kontrol savaşı, gizlilik askeri aldatma psikolojik operasyonlar elektronik harp fiziksel tahribat operasyonlarının istihbara ve istihbarata karşı koyma düşman komuta kontrol yeteneği dağıtma ve yok etme dost komuta kontrol yeteneğini koruma amacı ile bütüncül olarak kullanım anlamına gelmektedir.

Komuta kontrol savaşında Hedefe ulaşmak için 5 araç kullanılmaktadır.
Bunlar; operasyonel güvenlik, askeri aldatma, psikolojik operasyonlar, elektronik savaş ve fiziksel tahribattır.

Operasyonel Güvenlik bir tarafından kendi operasyonu hakkında düşmanın komuta kontrol sistemi tarafından keşfedilmesini engellemektir.

Askeri Aldatma operasyon hakkında düşman komuta kademesine yanlış bilgi sızdırmasıdır.

Psikolojik Operasyonlar düşman kuvvetlerine düşman liderinin kuvvet ve nüfusunu etkileme ve kontrol etmesini zorlaştırıcı bilgiler yayılmasıdır.

Elektronik Savaş taarruz yada savunma amaçlı olabilir.

Fiziksel Tahribat düşman komuta kontrol sistemine saldırılar yapılmasıdır.



Komutan Kontrol Savaşının temel amacı, düşmanın komuta kontrol sistemini yok ederek düşmanı yenmek, düşman komutasıyla birlikleri birbirinden ayırmak ve kendi komuta sistemni korumaktır.
Karar verme mekanizması ise gözlemlemek yönlendirmek karar vermek harekete geçirmek şeklinde birbirini takip eden kavramlarla açıklamak mümkündür.

İşte komuta kontrol savaşı da hem düşman komuta merkezinin bilgi edinmesini engellemeyi hemde düşman komuta kontrol merkezleri ile savaş meydanındaki birlikleri arasındaki iletşimin kırılmasını amaçlamaktadır. Bu bağın kırılması hem komutanın hemde savaş alanındaki birliklerin bilgisiz kalmasını sağlayarak dilimizdeki tabiriyle elini kolunu bağlamaktır. Bu anlamda komuta kontrol harbi bilgi savaşının askeri harekatlara uygulanması bakımından bir alt kolu olarak değerlendirilmektedir.

Bilgi savaşı siyasi altyapı ekonomik altyapı ya da fiziksel alt yapıyı hedef olarak alırken komuta kontrol harbi fiziki altyapılara askeri altyapıları hedef olarak almaktadır.

Komuta kontrol savaşları bir otorite ve düşman komutanına yöneliktir. Komuta kontrol kendi KK sistemimizi koruma amaçlıyken düşmana saldırıyı içeren bilgi savaşlarının askeri uygylamasıdır. Komuta kontrol savaşı psikolojik operasyonları elektronik harbi istihbaratı ve bunların birbirleriyle olan karşılıklı ilişkilerini tanımlar. Bilgi savaşı stratejik taktik ve harekatsal düzeyde icra edilirken komuta kontrol harbi taktik ve harekatsal seviyelerde yapılmaktadır.

Bilgi harbi hem savaş hem de barış zamanlarında icra edilmektedir. Komuta kontrol harbi ise savaş yada çatışma anlarında yapılmaktadır.

Bir sonraki konu başlıklarımız;

*İstihbarat Tabanlı Savaş
*Elektronik Savaş
*Psikolojik Savaş
*Ekonomik Bilgi Savaşı
*Siber Savaşlar

 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar